Kjære lillebror
Så fort som tiden flyr. Jeg kan fortsatt huske du var halvparten så stor med det samme gliset over ansiktet. I dag er en stor dag for deg, men også for resten av familien og slekten. Dette er dagen du konfirmeres, men hva vil det egentlig si? I en pinsedagspreken fra rundt 450-tallet står det skrevet at det å konfirmeres vil si å bli klar til kamp. Selv om det hadde en annen betydning den gang skal du fortsatt i en kamp. En kamp for livskvalitet både i nuet og i fremtiden. Det er du som må gå igjennom denne kampen selv og jeg tror du vil ta de rette valgene, men du skal vite at jeg står ved din side, ikke bare som en storesøster, men også som en venn for livet.
Du er virkelig noe for deg selv. Ikke bare er du en kjekk ”ladiesman” som erter på deg jenter hvor enn du går, du er også en stor luring som gjemmer deg i oppvaskmaskiner og klatrer oppover Eiffeltårnet i Paris. En luring er du også på det teknologiske, noe man fort legger merke til på det lille rommet ditt med hele 8 datamaskiner du har planer om å ordne i stand. Og dette skal du selvfølgelig gjøre svært detaljert og ordentlig akkurat som vår far ville gjort. Hagearbeid er du vel mindre god på, ettersom den gangen du klippet av deg fingeren med hekkesaksa. Fingeren så ut som en oppkuttet fisk med herpes, men ble heldigvis fort sydd på igjen av legen og sitter utrolig nok på i dag.
Vi har mange gode minner sammen, som for eksempel den gangen i Barcelona hvor vi hadde kappløp ut av hotellet vi leiet rom på. Du var smart som tok døra, jeg var lite smart som løp rett på vinduet. Det endte opp med en brukket nese, men selvfølgelig ingen legetime (for det stoppet jo å blø etter noen timer). Ja, du er en smart lillebror som jeg er veldig stolt av, noe jeg vil være uansett om du blir kjernefysiker som du ønsker eller dataingeniør som pappa.
Uansett om du er høyere eller blir bredere enn meg vil du alltid være min lillebror. Den samme lillebroren som klatret oppover Eiffeltårnet den gangen i Paris, som dummet deg ut med hekkesaksa og som daglig tilbringer store deler av tiden foran ulike firkantede skjermer. Det viktigste er at du eier et stort hjerte og en sunn fornuft.
Jeg ønsker deg all lykke og hell i fremtiden og at du er lykkelig for hvert sekund som går. Takk for meg.
Talen
Talens kommunikasjonssituasjon er konfirmasjonen til min bror. Formålet med talen er å dele minner fra fortiden og håp for fremtiden. Jeg er senderen og min lillebror er mottakeren.
Retoriske virkemidler:
- Gjentagelse Jeg bruker gjentagelser fra hoveddelen i avslutningen for å oppsummere viktige hendinger i talen. Tre eksempler: ”Den samme lillebroren som klatret oppover Eiffeltårnet den gangen i Paris, som dummet deg ut med hekkesaksa og som tilbringer store deler av tiden foran ulike firkantede skjermer.”
• Troper
- Sammenligning/ Simile Jeg bruker sammenligninger/ similer for å skape humor i talen. For eksempel: ”Fingeren så ut som en oppkuttet fisk med herpes.”
- Synonym Jeg har valgt å bruke synonymer for å skape mer spenning i talen ved å bruke ord/ fraser som er mindre brukt i litteraturen. For eksempel: ” gliset over ansiktet” som kunne vært ”Smilet over munnen”.
- Perifrase Jeg har valgt å bruke perifraser for å ikke gjenta ord/ fraser for ofte. For eksempel: ” ulike firkantede skjermer” for ”8 forskjellige datamaskiner” (Kan også være synedokse.)
- Litotes Jeg har valgt å bruke underdrivelser for å legge større vekt ved det bestemte området. For eksempel: ” jeg var lite smart.”
- Metafor Jeg har valgt å bruke metafor for å gjøre talen mer ordrik. For eksempel: ” Så fort som tiden flyr”
- Overdrivelse Jeg har valgt å bruke overdrivelse for å sette ting mer på ”spissen”. For eksempel: ”…klippet av deg fingeren med hekkesaksa”
• Tankefigur
- Retoriske spørsmål Jeg har valgt å bruke retoriske spørsmål for å få publikum til å tenke og fundere. For eksempel ” Dette er dagen du konfirmeres, men hva vil det egentlig si?”
- Ironi Jeg har valgt å bruke ironi for å lage litt humor. For eksempel: ” men selvfølgelig ingen legetime” noe som det burde har blitt i en slik situasjon.
- Direkte henvendelse Har jeg valgt å bruke for å direkte vise hvem talen er til. For eksempel ”Kjære lillebror”.
Etos, Patos og logos
Troverdigheten i talen er stor fordi det fortelles om hendelser, minner og følelser som virker sannsynlige. Etos er derfor bra i denne talen. Følelsene i talen er innenfor grensene fra å bli klisjeaktig og de virker jordnære. Talen skaper en følelse av vennskap, minner og håp. Patos er derfor bra i denne talen. Jeg har flere argumenter i talen, blant annet over hvor smart min bror er. Logos er derfor bra i denne talen.
Fremføringen av talen
Ved fremføringen av talen kommer jeg til å ha på meg bunad pågrunn av at det er i en konfirmasjon. Jeg skal bruke en tydelig og høy stemme slik at talen skal være lett å forstå. Innimellom skal jeg ta lengre pustepauser for å skape en viss følelse eller reaksjon hos publikum. For lettere å uttrykke hva jeg mener kan jeg gestikulere med hender, men ikke for mye for det kan skape støy for avkodingen av budskapet. Ansiktsuttrykket skal være nøytralt, men ved humoristiske hendelser i talen setter jeg på et smil for å vise publikum hvor det er greit å le.
KOMMUNIKASJON OG KULTUR
for 13 år siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar